Er is zoveel keus uit speciaalbier. Hoe zorgen we bij Beer in a Box ervoor dat we de beste en allerlekkerste speciaalbieren kiezen? Ik vroeg het aan onze Proefmeester Daan, die als ondernemer op festivals een hamburgerstand runt en daarnaast ook nog eens zijn eigen bier brouwt. De liefde voor speciaalbier loopt nog net niet door z'n aderen maar het scheelt niet veel. Dit is zijn verhaal.

 

Daan, je bent 1 van de 2 Proefmeesters bij Beer in a Box. Wat houdt dat precies in?

Als Proefmeester ben ik verantwoordelijk voor het selecteren van de bieren die in de Box komen. Allereerst maak ik een selectie van 10 bieren die ik meeneem naar de gezamenlijke proefavond. Tijdens het proeven gebruiken we met zn vieren een proefformulier per bier, om te omschrijven wat we proeven, ruiken en zien. Aan de hand van die proeverij maken we een definitieve selectie van 5 bieren. Vervolgens neem ik contact op met de brouwerijen, breng ze op de hoogte van Beer in a Box en laat ze weten dat we een van hun bieren in onze Box willen. Een week voor verzending rij ik langs alle brouwerijen om het bier op te halen en beginnen we met het inpakken van de boxen.

Waar is je fascinatie voor speciaalbier eigenlijk ontstaan?

Die is ontstaan tijdens mijn periode op de Hotelschool in Amsterdam. Daar zat ik van 2005 tot 2008. Daar hadden we het vak "drankkennis", waar ons alle ins en outs werden geleerd van thee, koffie, wijn, maar ook bier. In die periode heb ik samen met studiegenoten ook een rondleiding gekregen door een echte brouwerij. Daar raakte ik zo geïnspireerd, dat ik me gelijk ben gaan verdiepen in alles rondom bier en met name speciaalbier. De volgende dag ben ik me gelijk gaan oriënteren op alles wat je nodig hebt qua uitrusting en ingrediënten om zelf bier te gaan brouwen.

Je brouwt dus ook zelf. En je gaat je eigen merk bier lanceren. Vertel eens over je ambities met Brouwerij Leeghwater?

Ik kom oorspronkelijk uit Oost-Graftdijk, Westfriesland, het Land van Leeghwater. In West-Graftdijk vonden vriend Hans en ik twee jaar geleden een ruimte waar we konden starten met brouwen. Steeds vaker kwamen mensen terug om ons nieuwe bier te proeven. Onze vaste bieren zijn IPA’s, APA’s, witbier, tripel en een saison. Daarnaast hebben we een hele lijst aan eenmalige brouwsels zoals bijvoorbeeld een op eikenhout gerijpte Old Ale. In 2014 zijn we van West-Graftdijk verhuisd naar Egmond aan Zee omdat we daar de beschikking hebben over een professionele horecakeuken. Op dit moment zijn we bezig met onze nieuwe etiketten, Kamer van Koophandel en de benodigde vergunningen. Ons streven is om in september 2015 de eerste 1000 liter te leveren. Binnen 3 jaar willen we doorgroeien naar een eigen brewpub in Alkmaar of het Land van Leeghwater.

Wat vind je zelf het allerlekkerste speciaalbier en waarom?

Persoonlijk ben ik een groot fan van IPA’s (Indian Pale Ale), het hoppige karakter dat zich vaak kenmerkt door smaken en aroma’s van tropisch fruit en citrus vind ik echt te gek. Met een lichte moutigheid is dit voor mij het bier dat boven alle andere bieren uitsteekt. Wat mij ook aanspreekt is het verhaal achter het ontstaan van de bierstijl IPA en de moderne interpretaties. IPA is ontstaan toen de Engelsen hun bier beter wilden bewaren voor de lange reis naar oa India. Ze voegden oa meer hop & alcohol toe om het bier te converseren.  Mijn 3 favoriete IPA’s (onmogelijk voor mij om er hieruit 1 te kiezen) zijn: St. Feuillen Belgian Coast IPA, Viven Imperial IPA en last but not least de Flying Dog Brewery’s Raging Bitch IPA.

Waar haal je de inspiratie vandaan voor de selectie van de speciaalbieren voor de proefsessie?

Eigenlijk ben ik continu bezig met speciaalbier. Is het niet voor Beer in a Box, dan ben ik wel bezig met de brouwerij of heb ik contact met brouwerijen, leveranciers en hobbybrouwers. Hierdoor kom ik continu in aanraking met bekende en minder bekende brouwerijen en proef ik veel bieren. Degene waar ik enthousiast over ben schrijf ik meteen op. Zo heb ik een inmiddels steeds groter groeiend bestand met heerlijke bieren die ik geschikt vind voor de volgende Box.

Hanteer je verschillende typen, verschillende klassen?

Speciaalbier kan op verschillende manieren worden ingedeeld. Bijvoorbeeld op bierstijl of klasse. De indeling die wij hanteren voor de selectie van het bier gaat op basis van klasse, zo is er A, B, C, D en S. Klasse A en B zijn tot 6% alcohol, klasse C en D vanaf 6%. Daarnaast zijn klasse A en C licht van kleur en klasse B en D juist donker. Klasse S is de special waarvoor we bieren selecteren die bij het seizoen passen, zonder beperking in kleur of alcohol gehalte.

Wat vind je de belangrijkste selectiecriteria om een speciaalbier te waarderen?

Het eerste waar ik naar kijk tijdens de selectie is of er geen brouwfouten aanwezig zijn, Dat kunnen bijvoorbeeld ongewenste zuren zijn, maar ook afwijkingen zoals een gebrek aan koolzuur. Na vast te hebben gesteld dat er geen brouwfouten in het bier aanwezig zijn, beginnen we te proeven. Hierbij let ik er met name op of het bier qua smaak in balans is, op de stabiliteit van de schuimkraag, het uiterlijk van het bier en natuurlijk de geur en smaak. Verder zorg ik ervoor dat de geselecteerde bieren bij het seizoen passen, Zo vind ik bijvoorbeeld een Zware “Barley Wine” niet passen in de zomer. Maar de Kompaan Vrijbuiter gaat bijvoorbeeld perfect in het huidige seizoen. De warme tonen, rokerige/geroosterde smaken zorgen ervoor dat ik accuut voor de openhaard wil gaan liggen genieten van dit heerlijke bier.

Wat is je droom met Beer in a Box?

Mijn droom is om zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de vele heerlijke speciaalbieren er op deze aardbol zijn. Ze laten zien, ruiken, proeven en beseffen welke prachtige geuren, kleuren en smaken er bestaan. Hoe het bier gemaakt wordt. En de verhalen erachter die we op de bierkaartjes zetten. We zijn nog niet eens echt begonnen maar ook nog lang niet klaar! Op naar de 10.000 klanten :)

Heb je dorst gekregen van al dat lezen? Een Beer in a Box, lest de dorst!

Wil je weten welke Box het beste bij je past? Ga naar de uitleg over onze Boxen. Je kunt ook direct bestellen. Als je vragen hebt kun je die checken op onze Service & Contact pagina.
Blog

Laat een opmerking achter

Alle opmerkingen worden eerste gevalideerd voor dat het wordt gepubliceerd.